|
DAMENE BAK : Endelig er drømmen om et mobilt slakteri gått
i oppfyllelse for Torill Malmstrøm (t.v) og Helene E. Geelmuyden.
FOTO: RUNE SOLHEIM
|
Slakteri på hjul
Nå trenger ikke dyra reise til slakteriet lenger. Slakteriet kan
komme til dem.
BERGEN. I dag blir det rullende slakteriet til Mobilslakt AS
presentert på Matfestivalen i Bergen. De to første lammene
er slaktet. - Dette er julaften og bursdag på en gang. Vi må
klype oss i armen når vi ser på vogna, sier daglig leder Torill
Malmstrøm og styremedlem Helene E. Geelmuyden.
De to initiativtakerne smiler fra øre til øre der de står
på Bryggen i Bergen og småhutrer. I går åpnet
Bergen Matfestival, Bønder i byd´n. I dag skal det mobile
slakteriet presenteres for det bergenske publikum. Bilen er den første
i sitt slag i Norge. Det 16 meter lange vogntoget kommer direkte fra utrusting
og ferdigstilling i Skodje utenfor Ålesund. Omlag 2,3 millioner
har herligheten kostet med utstyr. Denne uken ble de første lammene
slaktet. I dag står Kokkemesterlauget og parterer og lager mat av
skrottene midt i byen.
- Vi har allerede bestillinger på kjøtt langt ut over det
vi har av slakteordrer. Så dette lover godt, sier Malmstrøm.
Bil i hvert fylke?
Initiativtakerne bak Mobilslakt AS har hatt en lang ferd fram mot lanseringa.
- Vi har møtt motstand både fra byråkrater og fra bransjefolk.
Myndighetene har heller ikke holdt det de lovet. Men her står vi
med bilen og et stort nettverk av bønder og foredlere som støtter
oss. En gårdbruker ringte fra Østfold og lurte på om
vi kunne komme over dit, men foreløpig har vi bare godkjenning
for å operere i Hordaland og Sogn og Fjordane. Likevel - en fremtidig
drøm er en bil i hvert fylke, sier de to gründerne til Nationen.
Etter å ha blitt presentert i Bergen, skal slakteriet videre til
Aurland på sitt første oppdrag. Det er i første rekke
økologiske produsenter som er målgruppen til slakteriet.
Men hvem som helst kan bruke det. Gründerne viser til at dyr i dag
blir fraktet over store avstander for å komme til slakteri. Noen
ganger passerer bilene det nærmeste slakteriet og kjører
videre til neste, på grunn av spesialisering på dyrearter.
Bedre for dyra
- Fordelen med å slakte på gården er bedre velferd og
mindre stress for dyrene. Det er et velkjent fenomen at dyr dør
under transport og oppstalling. Det er også på det rene at
kjøttet blir av bedre kvalitet når dyrene er mindre stresset,
sier Malmstrøm, som er utdannet veterinær og har fartstid
i Rådet for dyreetikk.
Men gründerne ser også slaktevognen i et videre perspektiv.
- Når slaktingen skjer i bygda, vil det forhåpentligvis medføre
at mer foredling også skjer der. Dermed kan vi være med på
å styrke sysselsettingen i distriktene. Nå får bonden
mulighet til å følge sitt eget produkt fra bås til
bord. Bonden kan sikre kvaliteten på hele verdikjeden. Da blir det
også lettere å tilfredsstille krav om opphavsdokumentasjon
og sporbarhet, som blir mer og mer viktig for forbrukerne og for myndighetene,
sier Malmstrøm.
Hun legger til at også kunnskapen om slakting og behandling av kjøtt
vil gå hånd i hånd med bruken av slaktevognen. Hun tror
ikke det vil bli noe problem å konkurrere med etablerte slakteri.
- Vår kapasitet på en dag, tilsvarer kanskje hva man kunne
få til i frokostpausen på et stort slakteri. Vi innbyr til
samarbeid heller enn konkurranse, sier Geelmuyden- Hele 90 aksjonærer
står bak Mobilslakt AS.
- Vi er fi re gründere som har aksjemajoriteten i selskapet. Ved
en framtidig emisjon kan hvem som helst kjøpe aksjer, men emisjonen
vil ikke bli større enn at vi fortsatt vil ha majoritet. Ved aksjesalg
på vanlig måte vil de tre andre gründerne ha forkjøpsrett.
Det betyr at det i så fall må være et ønske blant
alle fi re gründerne om å selge virksomheten, om dette skulle
bli en realitet.
RUNE SOLHEIM rune.solheim@nationen.no
|
FAKTA OM MOBILSLAKT
- Mobilslakt AS har tillatelse til å slakte dyr tilsvarende 250
tonn kjøtt i året i Hordaland og Sogn og Fjordane.
- I Hordaland er alle vanlige slakterier nedlagt.
- Det mobile slakteriet kan slakte gris, småfe og storfe, men
ikke voksen ku og okse.
- Kjølekapasiteten på bilen utgjør nedkjøling
av 50 dyr.
- Slakteriet er søkt Debio-godkjent for økologisk kjøttproduksjon.
- Mobilslakt AS har samarbeidet med Mattilsynet for å kunne få
til ordningen med slakt på gårdene. Dette innebærer
et klarsignal om at gårdens gjødselssystem eller andre
systemer kan ta innholdet i tarmer, blod og vaskevann.
- Kravene til bonden er blant annet godkjent vann, avfallshåndtering
via gjødselkumme eller tank og tilslutning til hovedstrømtavle
med minst 32 ampere. ¦ Innovasjon Norge har gitt støtte
til forprosjektet, men selve bilen og utstyret er privat fi nansiert.
- Det står omlag 90 aksjonærer bak slakteriet.
|